poledwiczka wieprzowaProdukty:
  • Polędwiczka wieprzowa – 320 g
  • Kaszanka – 150 g
  • Seler – 150 g
  • Mleko 3,2% – 100 ml
  • Śmietana 30% – 50 ml
  • Laska wanilii – ½ szt.
  • Cebula biała – 30 g
  • Jeżyny świeże – 8 szt.
  • Rzeżucha świeża – 20 g
  • Olej rzepakowy – 50 ml
  • Masło – 50 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Tymianek świeży – 1 gałązka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • W pierwszej kolejności umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę seler. Wstaw na mały ogień razem z mlekiem, śmietaną i wanilią. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut (po 5 min gotowania wyciągnij laskę wanilii). Teraz odcedź płyn od selera i za pomocą blendera ręcznego zmiel seler na gładką masę. Jeżeli masa nie będzie gładka, rozrzedzaj ją mlekiem ze śmietaną, które pozostały po ugotowaniu selera. Gdy uzyskasz już aksamitną formę, dla pewności przetrzyj całość przez drobne sito.
  • Następnie rozpuść na patelni 20 g masła, przesmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Z kaszanki zdejmij flak, pokrój ją w plastry i dodaj do zeszklonej cebuli. Smaż na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolitą masę.
  • Polędwiczkę wieprzową umyj, oczyść z błon i podziel na dwie równe porcje. Dopraw solą, pieprzem i jedną łyżką oleju, dołóż gałązkę tymianku. Zawiń w folię spożywczą tak, aby uzyskać równą formę (rolkę), następnie zawiń też w folię aluminiową.
  • Tak przygotowaną polędwiczkę gotuj we wrzątku ok. 4 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso na papier, odsącz i smaż na patelni na rozgrzanym oleju. Cały czas roluj mięsem po patelni, by polędwiczka równomiernie się obsmażyła.
  • Gdy uzyskasz złocisty kolor i idealne wysmażenie, dołóż resztę masła, zgnieciony, nieobrany czosnek oraz świeży tymianek. Jeżyny umyj i osusz, część przekrój na pół, drugiej części użyj w całości. Na sam koniec układania dania posyp je rzeżuchą.


Czas gotowania
50 min
Ilość porcji
2
Stopień trudności
4
ocena2

alergen mlekoalergen seleralergen zbożealergen musztarda